5+1 dolog, amit át kell gondolnod lakásfelújítás előtt

2016-07-26 10:21:32

Mielőtt belevetnéd magad a Pinterest táblák és bútorkatalógusok rengetegébe, van néhány dolog, amit érdemes alaposan megfontolnod, mielőtt lakásfelújításba kezdesz. Amennyiben így teszel, sokkal könnyebb lesz a realitások talaján maradni és nem lesz arra szükség, hogy az ábrándozás fellegeiből fájdalmasan rángasd vissza magad az olcsó megoldások közé. 

 

 

  1. Büdzsé

Természetes, hogy a lehető legolcsóbban próbálod megoldani a lakásfelújítást, de egy gyengébb minőségű burkolólappal vagy festékkel csúnyán megjárhatod, ha túlzásba viszed a takarékoskodást. Érdemes inkább egy alapos költségvetést készíteni mielőtt belevágsz a felújításba és legalább középkategóriás alapanyagokkal készülni! Takarjon a festék, legyen tartós a járólap, vízszintben és rendesen rögzítve a polc, stb. Nézd meg mennyid van, és azt oszd be felelősségteljesen. Ha most az a trendi díszpárna vagy csillár nem is fér bele, a bútor vagy tapéta, amit jó esetben még hosszú évekig használni fogsz, tuti megéri az árát.

 

  1. Megfelelő szakemberek

A világ legjobb minőségű anyagait és bútorait is hazavágja az, ha nem a megfelelő szakemberek nyúlnak hozzá. Van persze néhány tétel, amit a szomszéd is tökéletesen el tud látni, de a komolyabb feladatokat végzőket nem véletlenül hívják szakembernek. Egy csalogató hirdetés vagy szerszámos láda birtoklása viszont még nem garancia a jártasságra, úgyhogy igyekezz csakis jó referenciákkal rendelkező csapatot hívni, ha kőművesekre, festőkre bízod a feladatot. Jobb félni, mint megijedni alapon kérdezz körbe az ismerősök között, hátha tudnak ajánlani valakit.

 

  1. Víz- és villanyvezetékek

Mielőtt bármilyen komolyabb átalakításba kezdenél, mindenképpen érdemes utánanézni, hogy hol vannak a közművek csövei. Ha ugyanis azok megsérülnek, egyből duplázhatod is a felújításra szánt költségedet. Ugyanez vonatkozik a villanyvezetékre is! Ehhez kapcsolódóan egy örök érvényű tanácsunk van: kapcsoló mellett, alatt, fölött sose fúrj, sokan jártak már rosszul vele!

 

  1. Nyílászárók

Ahhoz, hogy télen ne az utcát fűtsd, nyáron pedig ne kelljen otthon hőgutát kapni, a nyílászárók anyagát, elhelyezését, típusát alaposan át kell gondolni. Elképzelhető, hogy nem kell mindenből új, elegendő a renoválás, de bárhogy is lesz, valószínűleg vaskos részét teszi majd ki a költségkeretnek, készülj fel rá!

 

  1. Lomok

Amennyiben gyűjtögető típus vagy, a lakásfelújítással egyértelműen elérkezett az idő, hogy megválj a felesleges kacatoktól! Sosem vagy évek óta nem hordott ruhák, régi plüssállatok, mindenféle „jó lesz ez még valamire” dolgok, viszlát! A teljesen jó, ám számodra felesleges cuccokat persze el is ajándékozhatod, felajánlhatod jótékony célra, de ha van hozzá türelmed, el is adhatod a neten. Ez már tényleg csak rajtad múlik.

 

+1 Legyél jó fej

Végezetül, mivel a felújítás valószínűleg zajjal, porral, némi kosszal és plusz hulladékkal is jár, legyél jó szomszéd és írd ki előre a lépcsőházban, lehetőleg egy jól látható helyre (ne a kukatároló hátsó falára!), hogy mettől meddig számíthatnak kellemetlenségre a lakótársak.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél