A romantikus raklap – egyedi kertibútorok saját kezűleg

2017-04-12 09:53:19

Az elmúlt években óriási divat lett a raklapból készült kertibútorok csináld magad építése. Ez nem csoda, hiszen olcsó, bárki által elkészíthető, és olyanra dizájnolható, amilyenre csak a házigazda szeretné. 

 

 

A raklap bútor nagy előnye – azon kívül, hogy fillérekből kivitelezhető – az, hogy tényleg csak a fantázia szab határt a kinézetüknek, stílusuknak. Összeszedtük mire kell feltétlenül odafigyelni, ha raklap bútor építésbe kezdünk.

Az előkészületek

Mindenképpen lépésenként haladjunk és tervezzük meg, mi után mi következik. Ugyanis a raklap bútor elkészítése nem egy ördöngösség, de közel sem nagyon gyors és egyszerű folyamat. A megfelelő minőségű raklapok beszerzése után tervezzük meg méretarányosan, hogy pontosan milyen bútort szeretnénk, ezután vágjuk méretre az elemeket. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a csiszolás. Az egész bútor elkészítésénél ez a leghosszadalmasabb folyamat de, megéri az alapos és kitartó munkát belefektetni, hiszen a szép végeredmény kárpótol majd a fáradságos munkáért.

Alapozás és festés

Készülj fel arra, hogy a csiszolás után, az alapozás és festés is hosszadalmas folyamat. Figyelj mindig arra, hogy ne folyjon el a festék, és csak vékony rétegekben dolgozz. Használhatsz lazúrokat, pácokat vagy tömörebb fa festékeket is, de fontos hogy mindig türelemmel kivárd a száradási időt. 

 

 

Színek, dekorációk, a fa kezelése

A raklap bútorok esetében sokan választják az élénk vagy sötét színeket, de divatosak a fehér vagy a pasztellszínű kompozíciók is. Amikor festéket választasz, ügyelj arra, hogy lehetőleg ólom és károsanyag mentes festéket válassz, és a legfontosabb, hogy időjárásállót. Az élénk színek hajlamosak a fakulásra, a nap és a csapadék hamar ront a színminőségen, ha nem gondoskodunk a fa kezeléséről, és a festés utáni megfelelő védőrétegek, lakkok, kezelők, felviteléről. Amennyiben ezekre odafigyelünk, hosszúéletű, lepattogzás és fakulásmentes bútoraink lesznek.

A dekoráció mindig a legizgalmasabb rész. Itt lehet igazán kísérletezni: fess mintákat, játssz a felületekkel és textíliákkal. Igazítsd a lakás többi részéhez a raklap bútor kinézetét, de legyen egyedi is egyben.

Kárpitozás. textíliák

Amikor a bútor ülő garnitúra részét tervezed, magassága kb. 30 és 55 cm között legyen, a mélysége pedig kb. 60 cm. Ne felejtsd el bele kalkulálni a szivacsok vagy párnák vastagságát sem. Étkező asztalnál vedd figyelembe a székek magasságát. Legyen 75 cm-es szabad tér az asztallap alatt. Dohányzó asztaloknál, tárolóknál pedig természetesen a rendelkezésre álló tér a legmeghatározóbb.

 

 

Ha olyan egyedi megoldásokra vágysz, amit profik készítenek el helyetted, kérj személyre szabott ajánlatot tőlünk!

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél