A szépséges fabútorok

2016-01-18 09:07:37

A fabútorok megbecsült és elegáns tagjai az otthonainknak. Gyönyörű megjelenésüknek köszönhetően nemcsak praktikus, hanem esztétikus kiegészítői is a lakásnak. Azonban ha nem ügyelünk kellőképp a karbantartásukra, akkor könnyen karcossá, kopottassá válhatnak, aminek következtében elvesztik varázsukat. Vessünk most egy pillantást az ápolás lehetőségeire.

A fabútorok tartóssága igen különböző lehet. Ez attól függ, hogy az adott kiegészítő milyen alapanyagból készült, és milyen felületkezeléssel látták el a készítői. Ezekre a paraméterekre minden esetben különös figyelmet kell fordítani, hiszen ettől függ, hogy az adott bútort milyen technikával és eszközökkel ápolhatjuk.

A natúr

Az egyik legkedveltebb típus a natúr fabútor, ami azonban rendkívül könnyen koszolódik és igencsak sérülékeny is. Az igénybevételtől függően relatív hamar foltosodhat a felülete, és repedések is megjelenhetnek rajta.

A különböző sérülések általában viaszos kezeléssel megelőzhetőek, és ezzel az apróbb repedések is orvosolhatóak. A méhviasz ugyanis óvja a fát a kiszáradástól, és egyben vékony portaszító réteget is képez a felületén.

Továbbá a különböző növényi olajok is remek választásnak bizonyulhatnak – a gyantát, kovasavat, facukrot, lignitet, cellulózt tartalmazó természetes felületkezelő termékek például igen jó választások. Ezeknek hatalmas előnye, hogy nem képzenek áthatolhatatlan réteget, ellenben mélyen az anyagba szívódnak és impregnáló hatásuk van.

A lakkozott bútorok

A lakkal kezelt bútorok általában tartósabbak, és kevésbé szennyeződnek. Azonban ebben az esetben az egyes sérülések sokkal látványosabbak és nehezebben eltüntethetőek.

Ezeket a bútorokat enyhén nedves, majd száraz ruhával célszerű tisztítani. Ezt követően pedig ajánlott bútorápolót is használni, hiszen ettől igazán fényes marad a felületük.

Különleges megoldások

A fabútorok kezelését adott esetben különleges módszerekkel is elvégezhetjük. Régebben a megfakult felületeket tejjel kezelték – az előzetesen megtisztított felületet egy tejbe mártott filcanyaggal törölték át.

A tölgy- illetve mahagónifából készült bútoroknak pedig a sörrel átitatott törlőkendő is rendkívül szép fényt ad.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél