A természet szépsége

2015-12-03 10:18:13

A minket körülvevő természet rengeteg lehetőséget rejt magában. Csodás hajdíszek, edények vagy evőeszközök készülhetnek fából, de ez a fogasoknak és a bútorok egyedi variációinak is alapanyagául szolgálhat. De nemcsak a fa, hanem többek között a rattan is kiváló megoldásokat biztosít. De mi ez, és miért jó?

A rotáng (más néven a rattan) egy tüskés, liánszerű pálma fajta. Ez leggyakrabban a trópusi vidékeken, azon belül is Délkelet-Ázsiában és Nyugat Afrikában fordul elő legtöbbször. Az árnyas esőerdőkben honos, ahol a talajon és a fákon kúszva nő. A szilárd és rugalmas szára akár a 300 méter hosszúságot is elérheti. Mindennek köszönhetően egy bizonyos eljárás után bútorok készíthetőek belőle, amelyek az udvarnak és a lakásnak is remek kiegészítői.

A rattan előkészítése

A növény kitermelése igencsak nehéz és nagy ügyességet igényel.

Legelőször le kell szedni a szárát a fáról (vagy megkeresni a talajon). Ezt követően eltávolítják róla a tüskés burkolatot és kb. 3-5 méter hosszú darabokra vágják. Ezeket a rudakat kötegekbe rakják és egy közeli faluba szállítják. Itt általában kókuszolajban kifőzik, majd fűrészporral tisztítják, és gúlákba rakva szárítják. Mindennek köszönhetően világos és egyenletes színű darabok keletkeznek, amikből nagyszerű bútorok készíthetőek.

A rattan felhasználása

A növény belső, puha részeit kosárfonáshoz használják, amiből remek kiegészítőket és használati tárgyakat alkotnak meg. A vastagabb rudakból készül a bútorok váza. Ezeket a darabokat forró vízgőzzel gőzölik, vagy láng fölött melegítik, aminek hatására könnyebben formázhatóvá válik. A munkát általában sablon alapján, kézzel készítik el.
A növény szárának felhasználásával ma már a legváltozatosabb bútorok készíthetőek el. Foteleket, kanapékat, asztalokat, kerti székeket, vagy akár tükörkeretet, illetve konyhabútort is alkothatnak belőle.

A kész darabokat gyakran meghagyják eredeti színében. Azonban egyes esetekben bepácolják, és a megfelelő árnyalatot hozzák létre.
A rattan bútorok kitűnő kiegészítői az otthonoknak, hiszen nagyszerű hangulatot varázsolnak az egyes helyiségekbe vagy a teraszra. Nyugodtan válasszuk ezt a megoldást, és élvezzek a természet adta tökéletes kényelmet. 

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél