Egyedi vagy előre gyártott bútort válasszunk?

2015-07-01 07:50:42

Sok esetben okozhat dilemmát, hogy érdemes-e az áruházakat járva kutatnunk a megfelelő bútordarabok után, vagy jobban megéri inkább egyedi bútort gyártatni, esetleg magunknak összeállítani azt, amire szükségünk van. A válasz koránt sem egyszerű.

​Ha csak ár szerint vizsgáljuk a kérdést, szinte lehetetlen pontos választ adni, hiszen egy bútor árát minden esetben sok tényező befolyásolhatja. Mindenekelőtt a mérete és a kiválasztott anyag milyensége, minősége – ha azért nem választunk előre gyártott bútort, mert éppen a számunkra megfelelő anyagból, színben nincs, felkészülhetünk arra, hogy végül az anyagköltségekkel drágábban jövünk ki.

Azzal is számolnunk kell, hogy a kiegészítőknek is borsos ára lehet: ha magunk akarjuk összeállítani, akkor sem csak szög kell hozzá. Sínek, fogantyúk, pántok, egy sereg olyan dolog, ami akár tekintélyes mértékben is megdobhatja az anyagárban akár jónak tűnő bútor költségét.

Ugyanakkor az egyedi bútornak kétségtelenül vannak előnyei is. Ha szokatlan, egyedi alakú helyre keresünk berendezést, akkor néha nincs is más választásunk, mint a helyzetre szabni a megoldást. Kisebb fürdőszobák, szokatlan alakú helységek, derékszögeket mellőző építmények esetén ez jó megoldást jelenthet.

Ha ugyanakkor nem olyan helyet akarunk berendezni, ahová egészen biztosan nem találunk megfelelő bútort – vagy éppen találhatunk, csak éppen inkább rontaná esztétikailag az összképet, mintsem javítaná – akkor érdemes lehet több időt szánnunk a keresésre.

A bútorok kínálatában ma már szinte minden színben, méretben, formában találhatunk megfelelőt, ha eléggé kitartóan keresünk és felkészülten tesszük azt. Ezek pedig rendszerint végül jobb áron vásárolhatóak meg, mintha egyedi bútort tervez(t)ettünk és épít(t)ettünk volna. Nem is beszélve a befektetett idő és energia mennyiségéről, aminek ebben az esetben nagy részét megspórolhatjuk. Az első mindig az igényfelmérés: határozzuk meg pontosan, mire van szükségünk, és úgy sokkal hatékonyabban hozhatunk megalapozott döntést.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél