Egyszerűen, kreatívan – hogyan újítsunk fel egy panellakást?

2015-07-30 14:16:25

Egy panellakás berendezésének általában méretei szabnak elsősorban határt. A színekkel, formákkal, stílusokkal szabadon játszhatunk, a játszótér azonban igen kicsire szabott. Éppen ezért érdemes lehet az egyszerűen kreatív megoldásoknál maradnunk.

Persze nem árt már azelőtt elkezdeni gondolkodni, hogy a bútorok kiválasztására sor kerülne. A panellakások helyelosztása sokszor nem megfelelő, így szükség lehet arra, hogy a falakat mozgassunk át vagy hagyjunk el teljesen. Egy-egy, egyébként tökéletesen felesleges térelválasztó eltávolításával rengeteg helyet nyerhetünk, érzetre is tágasabbá tehetjük otthonunkat.

Ha ezzel megvagyunk, rátérhetünk a bútorokra, kiegészítőkre és a dekorációra. Érdemes lehet a minimál stílust választanunk. Olyan bútorokban gondolkodjunk, amelyek nem túlcicomázottak, egyszerű formákkal, funkcionális megjelenéssel bírnak.

Ez több előnnyel is jár, melyek közül a nagyobb tér érzete csak az egyik. A minimalista stílusú lakás, miközben teljességgel funkcionális marad, teret nyit a kreativitásra. Egy hagyományos panellakásban aligha van rá lehetőségünk, hogy kiéljük találékony lakberendezési hajlamainkat, egy minimál stílusú kis lakásban azonban már néhány jól megválasztott elemmel, dekorációval is feltűnően egyedivé tehetjük a lakást.

A padlót érdemes parkettával lerakni, a konyhában és a fürdőben világosabb kővel dolgozni, a falak, mennyezet szintén simák és világosak lehetnek. Bútort választani egy ilyen lakásba egyáltalán nem nehéz, hiszen a minimál stílus képviselőit gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk a ’90-es évek óta.

Egy semleges, világos színekkel és csicsa nélküli bútorokkal berendezett lakást már néhány színes polc, jól megválasztott növény, hangulatos lámpa segítségével is elképesztően otthonossá tehetjük, s bármely harsányabb elem, amelyet kiválasztunk, egészen biztosan azonnal érvényesülni fog, hiszen nem vonja el róla a figyelmet más, s mindeközben tágasabbnak is érezhetjük a lakást.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél