Hogyan rendezzem be a gyerekszobát?

2016-05-26 16:00:21

A gyermekvállalás életünk egyik legnagyobb fordulópontja rengeteg felelősséggel, számtalan kérdéssel. Ezek közé tartozik a gyerekszoba kialakítása is, ahol elengedhetetlen a funkció, de természetesen szépnek is kell lennie. Segítünk!

 

 

Kezdjük is az alapoknál: A közhiedelemmel ellentétben a 0-7 éves kisgyerekek részére szerencsésebb visszafogott falszíneket választani. Az ő érzékeik még sokkal finomabbak, vagyis az idegrendszerüket nem kell és nem is szerencsés folyton vibráló színekkel ingerelni. A rikító árnyalatokkal szemben a krém árnyalatú fehér, illetve a lágy pasztellszínek nyugalmat sugároznak, érdemes ezek közül választani. Amennyiben mégis választanál valami erősebb színt, akkor csak az egyik falat fesd be vele, esetleg mintázásra használd, a többit pedig a halványabb változatával vagy egy semleges színnel díszítsd.

A legfontosabb bútordarab a gyerekszobában maga az ágy, amit ráadásul a gyermek fejlődésével hamar le is kell majd cserélni, így érdemes jó előre gondolkodni. A kicsik számára biztonságot jelent, ha nem nyitott térben vannak, hanem valami körülveszi őket, legtöbb esetben ez maga a fal. Ennek értelmében az ágyat érdemes legalább a fejrész felől, de még inkább oldalról is fal mellé helyezni, ami abban is segít, hogy egyszerűen tervezz a méret növekedésével is.

A pelenkázó és az ahhoz tartozó alkatrészek mindössze néhány évig képezik majd a berendezés részét, így ezekből érdemes mobil verziót vásárolni, amit az esetlegesen később születendő gyermek érkezéséig is egyszerűen tárolhatsz. Ezeknél jóval tovább lesz szükség viszont egy íróasztalra, amit akár már a kisbaba szobájába is betehetsz, biztosan nem lesz kidobott pénz. Ráadásul, amíg a baba kicsi, akár te is dolgozgathatsz rajta és még a kicsi közelében is lehetsz.

 

 

A színekkel ellentétben a dekorációs elemeket nem igazán lehet túlzásba vinni, persze nem árt egy kis mértéket tartani. Jól rögzített, apró figurák (nehogy lenyelje őket), mozgó elemek és lámpácskák esetében ne félj az élénk színektől és változatos formáktól, a kisbabák agyi fejlődésére nagyon jó hatással vannak, ezeket ráadásul csak akkor nézegetik majd, amikor kedvük van, te pedig egyszerűen átrakhatod vagy lecserélheted őket. A rengeteg design elem és figura ellen mindössze a porosodás szól, így hacsak nem szeretsz gyakran port törölni, érdemes mértéket tartani, hiszen a szállópor a piciknek sem tesz jót.

Ugyanez igaz a padlószőnyegre is. Általában mindenkit lebeszélnénk róla, de kisgyerekes családok esetében mindenképp! Egy jó parkettát vagy laminált padlót sokkal könnyebb tisztán tartani, ráadásul a későbbi allergia kialakulásának esélye is csökken vele.

Végül, de nem utolsó sorban pedig gondolj a már említett, esetleges kistestvérre is! Van-e számára elég hely, esetleg szóba jöhet a továbbköltözés? Ha az első gyerek kislány, de a következő kisfiú lesz, akkor is megfelelő a színválasztás? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések vannak bőven, de a legfontosabb, hogy egy gyermek születése mindig öröm, ami a gyermekszoba kialakításánál is ad egy plusz löketet.

Amennyiben természetes anyagokban és letisztult megjelenésben gondolkozva, inkább a kiegészítőkkel feldobva az összképet, biztosan nem nyúlhatsz mellé.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél