Hogyan tervezzük meg az álomkonyhát?

2016-01-11 08:52:50

A konyha a lakások egyik legfontosabb része. Itt készülnek el az ínycsiklandozó finomságok, itt várja a reggeli kávé az ébredőket, és akarva-akaratlanul ez a helyiség válik minden buli központjává. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan van berendezve, hogy milyen a kialakítása. De hogyan tervezzük meg az álomkonyhánkat?

Ha a konyha beépítése vagy felújítása mellett döntünk, akkor érdemes megfogadnunk néhány általános „szabályt”. Hogy miért? Mert ez a beruházás nem néhány hónapra, és nem is egy évre szól. A konyha több évre készül, éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire előreláthatóan foglalkozunk ezzel a kérdéssel.

És akkor egy-két megfontolandó tanács.

  • A konyha kialakításakor elsősorban az vegyük figyelembe, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre, illetve, hogy mennyire használjuk napi szinten ezt a helyiséget. Emellett – főleg ha egy meglévő konyhát újítunk fel – mindenképp vizsgáljuk meg a gázcsap, vízcsap, konnektor, ablak helyzetét is.
  • Érdemes vázlatot készíteni az elképzelésekről. Ehhez nagyon hasznos eszköz lehet egy négyzetrácsos papírlap, amire könnyedén felrajzolhatjuk a méretarányos képet. Ezen ajánlott beírni az egyes paramétereket is, így például a bútorvásárlás során rendkívül hasznos segítség lesz majd.

Na de hogyan válasszuk ki a helyiség legfontosabb kellékét, a konyhabútort?

  • Ha éppen épül a leendő lakásunk, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy már a vezetékek (víz, gáz, villany) beépítése előtt tisztában legyünk a konyhabútor tulajdonságaival. Ugyanis csakis ebben az esetben vásárolhatjuk majd meg az elképzelt paraméterekkel rendelkező berendezést, ellenkező esetben azonban megannyi átalakítást kellene elvégeznünk rajta, hogy megfelelően illeszkedjen a helyiségbe.
  • A konyhabútorok különböző kialakításban érhetőek el. Létezik az egy- illetve kétsoros, valamint az L-, az U- és a G-alakú. A választást nagy mértékben befolyásolja a konyha mérete, éppen ezért érdemes időben elgondolkoznunk az elképzelésen. A legtöbb lakásba az egysoros, illetve az L-alakú illik; a kétsoros kialakításhoz már legalább 2,5 méter széles helyiség szüksége; a legdivatosabb megoldások az U- és G-alakú bútorok, de ezekhez kb. 15 m2-es konyha szükséges.
  • Érdemes sokfiókos változat mellett dönteni, hiszen így sok helyet spórolhatunk és rengeteg felszerelésnek találhatjuk meg egyszerűen a helyét.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél