Itt a tavasz, kezdődhet a nagytakarítás!

2017-03-07 11:51:28

A tavaszi nagytakarításra általában az első napsugarak betörése után szánjuk rá magunkat, hiszen ekkor látszódnak először igazán jól azok a porszemek a bútorokon, amelyeket korábban észre sem vettünk.

 

 

Lássunk néhány tippet, hogy hogyan oldhatod meg leghatékonyabban a takarítást ebben az időszakban.

 1. Az első és talán legfontosabb, hogy készíts időbeosztást, hogy a lakásnak mely részére mikor jut majd időd. Csinálhatod aprólákosan is, ha nincs mindenre egy nap idő, szétbonthatod a teendőket különböző napokra is.
 2. Keress magadnak takarítótársat. Ha egy barátnővel állsz neki, akkor ne felejtsd el, hogy az ilyesmi csak kölcsönösségi alapon működik.
 3. Adj valamilyen feladatot gyermekeidnek is (ha vannak), hogy ők is kivehessék részüket a munkából!
 4. Talán az is beleférhet, hogy ez alkalommal takarítónő segítségét veszed igénybe.
 5. Szerezz be időben minden szükséges takarítószert és -eszközt: sok-sok rongyot, például kiszolgált lepedőt, frottírtörölközőt darabolj méretre, vásárolj ecetet, mosogatószert is, hiszen ezekre biztosan szükséged lesz.
 6. Egy nagy kosárba, néhány tálcára gyűjtsd össze a lakásban található összes apró dísztárgyat, vázát, tálat, játékot, hogy a rakodófelületek üresek legyenek. A szobanövényeket – ha mód van rá – tedd ki a kertbe, teraszra. Minél kevesebb tárgy van elöl, annál könnyebb takarítani.
 7. Mivel a por lefelé száll, a takarítási műveletek mindig felülről lefelé haladjanak: a padló maradjon a legvégére.
 8. Jöhet az ablakpucolás: ehhez használj 20 százalékos ecetet vagy szalmiákszeszt. Utóbbinak szúrós szaga van ugyan, viszont nagyon hatékony, vízzel fele-fele arányban hígítva nemcsak eltávolítja, de sokáig távol is tartja a koszt.
 9. számítógép és a tévé képernyőjét, a billentyűzetet, a műanyag villanykapcsolókat, a telefont, a maszatos távirányítókat denaturált szeszbe mártott puha ronggyal dörzsöld át.
 10. Ahol számítógép van, ott valahol egy keszekusza kupacban drótok is vannak, amik között összegyűlik mindenféle szennyeződés: most az egyszer gubancold ki és szálanként törölgesd le őket.
 11. A végére hagyd a padlót, de most kivételesen ne érd be a nyeles felmosóval, hanem ereszkedj térdre és a rejtett sarkokat, zugokat is tisztítsd meg.
 12. A fürdőszoba az egész takarítás alatt komoly igénybevételnek van kitéve, ezért itt fejezd be a munkát. Itt is a „felülről lefelé” elv érvényesül: előbb a fal, a lámpák, aztán a csempe, tükör, a mosdó, a kád és a toalett, legvégül a padló.

 

Ha mindezzel megvolnál, és tökéletesen tiszta a lakás, jöhet a jól megérdemelt pihenés, és a tisztaság illata, ami körbelengi a szobákat.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél