Meleg színek a nappalidba

2016-06-28 16:03:23

A nappali minden lakásban az a terület, ahol a család a legtöbb időt tölti. Itt néznek tévét, itt olvasnak, itt beszélik meg a napi teendőket, és a nap végén itt pihennek alvás előtt. Fontos helyszíne ez az életünknek, így érdemes úgy berendezni, olyan színeket használni, amelyek kellemes hangulatot teremtenek és komfortérzetet biztosítanak számunkra.

 

 

A nappaliban célszerű meleg színeket használni, akár a fal színéről, akár a kiegészítőkről, dekorációról essen is szó. A meleg színek: a vörös, a narancs, a sárga, a bíbor és a barna árnyalatainak használata jó hatással lehet a közérzetünkre és hangulatunkra is. Fontos azonban, hogy olyan színeket használjunk, amelyek harmonizálnak egymással. Érdemes két fő komponenst kiválasztani és azok további árnyalatait használni, így is egy kiegyensúlyozott és letisztult környezetet teremtve. Figyeljünk arra, hogy ha nem jó kombinációban használjuk a színeket, előfordulhat, hogy azok levertséget, rosszkedvet válthatnak ki belőlünk.

 

Színek a falon

A fal színe minden helyiségben fontos, hiszen ez meghatározza az egész lakás hangulatát. Ha sötét színeket használunk, az összenyomja, szűkíti a teret, míg a világos színek tágítják, kiszélesítik, magasabbá varázsolják a szobát.

 

A falak esetében érdemes jól végiggondolni, hogy élénk vagy pasztellszíneket használjunk-e. A nagyon erős színek nem biztos, hogy jó választásnak bizonyulnak majd, mivel olyan érzetet kelthetnek, amelyek idegességet váltanak ki az emberekből. Erős színekből minél kevesebbet alkalmazzunk, érdemes inkább a kiválasztott szín halványabb, krémes árnyalatával lefesteni a falat. Ha világos színt választunk, akkor a tér is világosabbá válik, a napfény hiányát is elfedhetjük vele. Derűt és élénkséget sugallhatnak a sárga és a narancs árnyalatai, a vörös és a bíbor melegséget áraszt, a barna és árnyalatai pedig kellemes hangulatot teremtenek.

 

Bútorok

A falak után a helyiségek legnagyobb részét a bútorok foglalják el. Amennyiben a melegség hatását szeretnéd elérni, érdemes a kellemes, világos árnyalatú fa bútorok között válogatni, akár egyedi kivitelben is. A lakberendezési áruházak tucat termékei ugyanis feltétlenül néznek ki pont úgy, ahogy azt te elképzelted.

Nagyon divatosak például a krómozott felületek, ám ezek természetükből adódóan hidegek is. Egy szép, világos fából készült polcrendszer viszont egyszerűen modernné tehető, ha az éleire króm díszítőelemek kerülnek. A nagy, sötét felületektől érdemes óvakodni!

 

Színek a dekorációban

A dekoráció esetében is nyugodtan használjunk meleg színeket a nappaliban, harmonizálva a fal színével. Ha mindenképpen szeretnél élénk variánsokat használni, a dekor esetében nyugodtan elengedheted magad és bátrabban válogathatsz.

 

A díszpárnák, gyertyák, lámpák, festmények nem lesznek olyan erős hatással ránk, mint ha az egész falat festettük volna élénk színűre. Használjuk azt az élénk és erős színt a dekorálásnál, amelynek pasztell változatát a fal lefestésénél alkalmaztunk, ezzel is megteremtve egy vidám, kiegyensúlyozott teret.

 

Ahhoz, hogy a színek érvényesülhessenek, fontos, hogy a kevesebb néha valóban több, hiszen nagyobb hatást érhetünk el egy színes díszpárnával vagy a kanapé huzatával, mint ha az egész falat festettük volna le azzal az élénk színnel, amit kiválasztottunk. A meleg színek használata alapvetően fontos a nappali szempontjából, hogy olyan szoba lehessen, amelyben szívesen tölti a család a szabadidejét, jó hangulatban, kellemesen telhetnek az együtt töltött percek.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél