Milyen az ideális irodaszék?

2015-07-06 08:30:41

Aki életében vásárolt már irodaszéket, tudhatja, hogy koránt sem olyan egyszerű a döntés, mint elsőre tűnhet. Több tényezőre kell odafigyelnünk, olyanokra is, amelyek talán eszünkbe se jutnának egy egyszerű székvásárlás során.

Sokan követik el azt a hibát, hogy elhamarkodottan vásárolnak elegáns küllemű, „főnökies” bőrszéket – jól tudjuk azonban, hogy ez hatalmas hibának bizonyulhat, ha olyan helyen akarjuk használni, ahol nyáron nem ideális a klíma. Egy egyszerűbb szövetborítással rendelkező szék ugyanúgy nézhet ki remekül, és valószínűleg árban is alacsonyabb kategóriába tartozik.

Gondolkodjunk előre

Tekintettel kell lennünk persze arra is, hogy lehetőleg a szék anyaga könnyen tisztítható legyen. Feltéve, hogy több esztendőre választunk, valóban ideális széket akarunk, amely hosszú ideig szolgálhat, mindenképpen számolnunk kell a szennyeződésekkel. A légáteresztő kárpitot nehezebb kitisztítani, egyes szennyeződéseket talán sohasem távolíthatunk el belőle, a bőr ebből a szempontból kényelmesebb választás lehet.

Arra is figyelnünk kell, hogyan mozoghatunk a székkel. Nem mindegy, milyen görgőkkel rendelkezik, a legtöbb típus ugyanis könnyen felsérti a felületet, amelyen használják. Ha nem figyelünk oda, egy parkettát már akár hetek alatt láthatóan – sőt mi több, látványosan – megkarcolhatunk ezekkel. Tehát, vagy olyan görgőt kell keresnünk, amely lehetőleg kíméletes a padlóval, vagy be kell szereznünk valamilyen plusz védőfelületet.

A kényelem dimenziói

Az állathatóság, jobban mondva az ergonómia ennél is fontosabb. Az ülőmunka rendkívüli mértékben megterheli a szervezetet, hosszú távon számos különféle egészségügyi problémát okozhat, s ha nem olyan székben ülünk, amely biztosítja kényelmünket, ez halmozottan igaz.

Egy jó széknek tehát lehetőleg állítható a magassága, a karfák magassága, a támla dőlése is. Mindezek biztosítják, hogy olyan helyzetben ülhessünk, amely nem okoz később derékfájdalmakat, a karunkat is kényelmesen nyugtathatjuk az asztalon, s a talpunk is úgy éri a földet, hogy nem fészkelődünk majd munka közben.

Csiszolási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél

Bútorgyártási technológia fejlesztése a Gamper KFT-nél