A tökéletes fürdőszobabútor ismérvei

A fürdőszoba berendezése dilemmák sorozata. Milyen szín illik a csempéhez? Kád vagy zuhany? Biztosan elférünk majd? A kulcs, természetesen a gondos tervezés.

A fürdőszoba általánosságban a lakás egyik legkisebb helyisége, ezért mindenekelőtt a méretekre kell odafigyelnünk. A legfontosabb a szélesség: itt dől el az, hogy az adott bútor egyáltalán elfér-e a fürdőben, a kívánt helyén. Ha csak egy-két centit tévedünk, már akkor is nagyon trükkös lehet végül az elrendezés, hiszen kis helyiségben kell rendezkednünk.

A magasságnál elsősorban arra kell figyelnünk, hogy a legmagasabb szekrények és polcok is elérhető magasságban legyenek – bosszantó lehet, ha hokedlire kell állnunk egy-egy guriga vécépapírért. Végül a mélység, mely meghatározza, mennyi helyünk marad a mozgásra és a tárolásra: itt egyensúlyt kell találnunk.

A minőségnél elsősorban arra kell figyelnünk, hogy megfelelően tartós bútort válasszunk: olyat, amelynek nem árt meg hosszú távon a pára, a víz. Ez persze a legtöbb modern bútornál már nem jelent gondot, de ha rákérdezünk a felületkezelésre, a fa típusára, abból kárunk biztosan nem származhat.

Komoly dilemma: fürdőkád vagy zuhany? A legtöbben szokásaink alapján döntünk ilyenkor, és a méretek persze adottak – egy zuhanytálca fele-harmada akkora helyet foglal, mint egy fürdőkád. Olyan kádat semmiképpen se válasszunk, amely a kis helyiségbe talán éppen befér, de kényelmetlenül tudunk csak elhelyezkedni benne: elsődleges rendeltetését nem teljesíti ilyenkor, és garantáltan soha nem fogjuk majd szeretni, ha össze kell húznunk magunkat ahelyett, hogy kényelmesen elhevernénk.

Az optimális berendezés kulcsa a jó tárolási megoldások felismerése: ahol lehet, úgy alakítsuk ki a szekrények belső terét, hogy oda beférjenek a törülközők, tisztálkodószerek, WC-papír gurigák. Kis ügyességgel a legkisebb fürdőszoba sem hat majd zsúfoltnak.

Mielőtt elkezdenénk elindulnánk az üzletbe: vegyünk elő mérőszalagot, papírt, mindent mérjünk le a helyiségben, és az adatokkal teleírt jegyzettel felfegyverkezve induljunk útnak. Így kisebb az esélye, hogy kellemetlen meglepetések érnek majd minket.

<< vissza