Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt?

Az erkély egy darabka természetet csempész az otthonunkba, legyen akármilyen kicsi. Nyaranta jól esik kiülni reggelizni, meginni egy csésze kávét munka után, vagy este itt borozgatni a párunkkal az étkező helyett. Egy kis méretű erkélyt, ahol szinte csak egy asztal és két kerti szék fér el, azonban elég nehéz úgy berendezni, hogy ne keltse egy apró zug érzetét. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

  • Ha szeretjük a növényeket, használjuk ki, hogy már néhány cserépnyi zöldtől úgy fog kinézni az erkély, mint egy dzsungel: teremtsünk igazi őserdei hangulatot.
  • Ha valóban csak egy asztal és két szék fér el az erkélyen, ne a legegyszerűbb, fehér műanyag változatot válasszuk: vásárolhatunk például egy műrattan szettet, ami kiválóan állja az időjárás viszontagságait.
  • Ha esténként is szeretnénk élvezni az erkély kényelmét, elkél egy lámpa. A hagyományos ufólámpa helyett szereltessünk fel egy a régi idők kandelábereit idéző világítótestet, amely a francia tengerparti városkák hangulatát idézi.
  • Ha az erkély részben tárolásra szolgál, egy sok helyet foglaló szekrény helyett tartsuk a tárolnivalót egy ládában, amely egyben pad is.
  • Az erkély korlátját futtassuk be borostyánnal, vagy burkoljuk be gyékénnyel, főként, ha egyébként tömör beton alkotja. Így kevésbé kelt bezártságérzetet.
  • Termesszünk fűszereket az erkélyen: a látványuk és az illatuk is kellemes, ezzel meg van oldva a zöld környezet, illetve sokkal finomabb lesz a vacsora, ha nem szárított, hanem friss petrezselyem vagy kakukkfű kerül bele.
  • Minden sarkot használjunk ki: ide tegyünk olyan növényeket, amelyek az árnyékos környezetet kedvelik.
  • Ha az erkély hosszú és keskeny, kerti székek helyett vásároljunk egy padot, amely mellé helyezzünk egy kis asztalkát.
  • Az erkélyt ugyanúgy személyessé és otthonossá tehetjük, mint a nappalit vagy a hálót, például néhány párnával: kevésbé kényes anyagból készült darabokat válasszunk, amelyeknek nem árt, ha eláznak – nyáron úgyis hamar megszáradnak –, azonban arra is figyeljünk, hogy a színük tartós legyen, ne fakítsa ki a napfény.

Ha ízlésesen alakítjuk ki a kis erkély berendezését, a kint töltött nyári estéken garantáltan nem a helyiség mérete lesz az első, ami megragadja a figyelmünket.

<< vissza